Vorming

Vorming ter voorbereiding van de lokale en provinciale verkiezingen.

1. Instructies voor stembureaus

Uitgebreide handleiding voorzitters digitaal stembureau (1 versie)

BELANGRIJK: uitgebreide handleiding voor alle voorzitters van een digitaal stembureau. 

Handleiding voorzitters digitaal stembureau - twee versies

Er zijn twee versies van de handleiding beschikbaar, naargelang welke generatie stemcomputers de gemeente zal gebruiken op 14 oktober.  

  • In 10 gemeenten - Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lennik, Maaseik, Putte, Sint-Truiden, Tongeren en Wemmel - stemmen kiezers met de nieuwe generatie stemcomputers.

Handleiding 1a (WEB versie - lage resolutie)

Handleiding 1a (PRINT - hoge resolutie)

  • De overige gemeenten waar digitaal gestemd wordt, gebruiken de vorige generatie stemcomputers (sinds 2012).

Handleiding 1b (WEB versie - lage resolutie)

Handleiding 1b (PRINT - hoge resolutie)

Video's met instructies: klik hier

2. Instructies voor telbureaus

3. Info voor lokale besturen

  • NIEUW voor Gemeentelijke coördinatoren: ingave gegevens hoofdbureaus en gemeenten (module "Contactenbeheer" - MA3): meer info
  • September 2018: Infosessies toegankelijke verkiezingen. De brochure 'Toegankelijkheid van stemlokalen' helpt lokale besturen bij de keuze van een geschikte stemlocatie en de inrichting ervan.
  • Maart 2018: ABB organiseerde informatiesessies voor de Vlaamse Vereniging van Ambtenaren en Beambten Burgerlijke Stand (VLAVABBS). Klik hier voor de presentatie over de belangrijkste wijzigingen van het kiesregelgeving en de juridische/organisatorische impact.

4. Info voor de hoofdbureaus

  • 3 oktober 2018: Webtoepassing "Resultatenbeheer": voor het ingeven/opladen van de resultaten, de verwerking en doorsturing ervan. Meer info.
  • 7 september 2018: Webtoepassing "Kandidatenbeheer" de hoofdbureaus gebruiken deze toepassing voor het verwerken van de kandidatenlijsten die op 15 september worden ingediend. (Noot: na definitieve vaststelling kandidatenlijsten is deze webtoepassing niet meer nodig en dus niet langer beschikbaar)
  • Juni 2018: ABB organiseerde in elke provincie een vormingssessie om inzicht te bieden in de software voor het kandidatenbeheer en voor het resultatenbeheer van de komende verkiezingen: presentatie vormingssessies juni 2018